Vad är tandreglering?

18 november 2019
admin

Vad är egentligen en tandreglering? Begreppet säger det självt – det är en ändring eller reglering av tändernas läge.

Åtgärden kan behövas om tänderna har vuxit snett när man var yngre och sitter snett än idag. Det går att reglera endast en tand utan att behöva ändra de andras position. Självklart, kan man även göra en tandreglering som omfattar flera tänder som exempelvis vuxit för tätt intill varandra. Att rätta till ett under eller överbett är ganska vanligt. Även de problemen korrigeras via en tandreglering.

Idag är det ganska vanligt att se både unga och vuxna personer med en tandställning.

 

Tandreglering – ger dig ett nytt leende

Sneda tänder känns aldrig riktigt bra. Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att rätta till dem. Att ha tänder som sitter kors och tvärs kan i vissa fall leda till att man ler mindre och har sämre självförtroende. Att få tillbaka sitt leende eller få ett nytt sådant är guld värt och är något som alla vill ha.

Det är just där tandregleringen kommer till ens hjälp. Vad kan vara bättre än ett vackert smil? Inte mycket! Var medveten om att en tandreglering inte betyder tandblekning. En tandbehandling för vitare leende görs oftast efter att tandregleringen är slutförd.

 

 

Tandställningar

En tandreglering brukar inkludera en tandställning. Idag finns det osynliga tandställningar som är mer diskreta och föredras av många. Överlag delas tandställningar upp på avtagbara och fasta sådana. En avtagbar variant rekommenderas om patienten har ett mindre bettfel.

Är problemet större såsom att flera tänder måste flyttas så är det en fast tandställning som gäller. Fördelen med det avtagbara alternativet är att det endast bärs på dagarna. Med andra ord behöver man inte sova med den. Den fasta tandställningen sitter på dygnet runt och behöver borstas på ett speciellt sätt för att hålla en god hygiennivå i munnen.

Fler nyheter