Vad är egentligen apotek?

20 april 2020
lily_hansen

Ordet härstammar från grekiskans Apotheke som betyder förråd. Så när vi hämtar vår medicin idag går vi till förrådet för att införskaffa det vi behöver. Det vill säga apoteket. Precis som vi gjort i alla tider. Skillnaden är kanske att vi för länge sedan hade vårat förråd i skogen. Örter som bara väntade på att vi skulle komma och plocka, torka och använda. Idag har vi dessvärre glömt bort mycket av de gamla kurerna som används men som tur är finns det fortfarande de som för kunskaperna framåt. Vi hittar hjälpen på hälsokostbutiker, både fysiska och på internet. Dessutom finns massor av litteratur för den som vill veta mera.

 

Gammal visdom

I dag kommer ca 40 procent av våra läkemedel från växtriket. Så mycket av den gamla visdomen finns kvar och används idag i forskningen. Skillnaden är att idag kan man i laboratorier plocka ut specifika beståndsdelar ur en växt och excludera vissa som kanske inte är helt bra för oss människor. Att kombinera gamla kunskaper med nya är ett fantastiskt verktyg för att skapa det vi behöver för att må bra. Många använder idag de gamla recepten för huskurer utan att ens tänka på det. Det kan vara att ta en kopp kamomillte innan läggdags för att sova gott eller ingefärashots i förkylningstider.

 

 

Skapa ditt eget apotek

Leta på internet och hitta information. Sen börjar det roliga. Se när det är dags att ge sig ut i skogen och samla in årets skört. Eller varför inte odla eget i trädgården eller på balkongen. Örterna kan användas till så många saker. I matlagning och man kan skapa sina egna unika teblandningar. Vill du sedan gå ett steg längre kan man se hur man förvarar örterna genom att torka dem och ta fram dem när vinter kommer och du behöver lite extra omsorg.

Fler nyheter