Tandreglering för barn och vuxna

30 mars 2021
lily_hansen

Tänder fyller inte bara en praktisk funktion utan har också betydelse för självkänslan. Därför är det viktigt att man även är nöjd med hur de ser ut så att man vågar le. Det händer att tänder växer snett eller sitter för tätt och då kan man behöva rätta till deras position med hjälp av tandreglering. 

Både barn och vuxna kan behöva reglera sin tänder med hjälp av en tandställning. På barn reglerar man oftast tänderna först och främst av praktiska och medicinska skäl, medan det bland vuxna är av estetiska skäl. 

Den klart vanligare orsaken till tandreglering beror på medicinska skäl och att man har någon typ av bettfel som överbett, underbett, öppet bett eller djupt bett. Ibland kan man också behöva tandreglering för att flytta på tänder och kunna sätta in implantat eller broar.

 

Vanliga problem vid bettfel

Att ha något slags bettfel kan ge problem i det vardagliga livet. Det kan vara svårt att bita och tugga eftersom tänderna inte möts som de ska, men det kan även leda till att man får sår i gommen om underkäkens tänder står snett. Det är också ganska vanligt vid överbett att man skadar tänderna när man idrottar eftersom de står ut. I vissa fall kan det även vara svårt att stänga munnen ordentligt. 

Oftast är det tandläkaren som upptäcker om man behöver ha tandställning, då man går på den årliga tandundersökningen. Men man kan själv också kontakta en tandläkare om man märker att man har problem. 

Vill man som vuxen reglera sina tänder måste man stå för kostnaden själv. Men beror behandlingen på bettavvikelse eller medicinska problem ingår den i högkostnadsskyddet och man kan dra av en viss del. Som vuxen är det bättre att gå till en klinik specificerad på tandreglering, eftersom det ofta är lite mer komplicerat; http://www.letandreglering.se/.

Fler nyheter