Tandhygienister: Tandvårdens okända hjältar!

19 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

Tandhygienistens viktiga roll

Tandhygienister är en av de viktigaste, men underskattade, medlemmarna i tandvårdsteamet. Dessa hårt arbetande yrkesmän tillbringar sina dagar med att rengöra tänder och utbilda patienterna i hur de bäst tar hand om sin munhälsa. Utan tandhygienister skulle tandläkarna vara helt överbelastade! I samband med den nationella tandhygienmånaden ska vi ta en närmare titt på den viktiga roll som dessa okända hjältar spelar för att hålla våra munnar friska

image

En tandhygienist arbetsuppgifter

Vad gör en tandhygienist?
Tandhygienister ansvarar för en mängd olika uppgifter, som alla syftar till att hålla tänderna rena och förebygga tandsjukdomar. Några av de vanligaste arbetsuppgifterna är bland annat följande

– Att ta bort tandsten och plack från tänderna
– Polering av tänderna
– Ge fluorbehandlingar
– Ta röntgenbilder
– Utbildning av patienterna i goda munhygienvanor, t.ex. tandborstning och användning av tandtråd
– Identifiera tidiga tecken på tandproblem, t.ex. karies eller tandköttssjukdomar
– föra detaljerade register över patienternas tandhistoria
– Hjälpa tandläkare vid ingrepp
– Sterilisera instrument och utrustning

Som du kan se har tandhygienister många olika roller! De är en viktig del av tandvårdsteamet och tillhandahåller både förebyggande och pedagogiska tjänster som hjälper patienterna att bibehålla en god munhälsa. Kika gärna in hos https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct för mer information om behandlingar för din munhälsa.

Varför är tandhygienister så viktiga?
Tänk efter – vem träffar du oftare, din tandläkare eller din tandhygienist? Om du inte har ett problem som kräver behandling av en tandläkare är det troligt att du bara träffar din tandhygienist för rutinrengöring och kontroll. Detta innebär att din tandhygienist vanligtvis är den första försvarslinjen när det gäller att upptäcka tidiga tecken på tandproblem. Eftersom de träffar patienterna oftare än tandläkare har de en unik möjlighet att upptäcka förändringar i patientens mun som kan ge anledning till oro. Eftersom de tillbringar så mycket tid med patienterna kan de dessutom bygga upp starka relationer och inge förtroende. Patienterna är mer benägna att lyssna på råd från någon de känner och respekterar än från någon de träffar en eller två gånger om året. 

Nästa gång du är inne för en rengöring, se till att ge din tandhygienist ett stort tack! Dessa hårt arbetande yrkesmän spelar en viktig roll för att upprätthålla vår munhälsa. Utan dem skulle vi vara förlorade!

Fler nyheter