Tandhygienist på Odenplan med fokus på att förebygga munsjukdomar

30 juni 2021
Cecilia_Olsson

Att gå till en tandhygienist är en riktigt bra idé om man vill hålla sina tänder starka, fräscha och friska. En tandhygienist kan noggrant undersöka munnen och se om den mår bra eller om det är något fel som behöver åtgärdas. Han eller hon kan även genomföra behandlingar som hjälper till att förebygga vanliga besvär i munnen samt ge goda råd om hur man bäst kan ta hand om sina tänder för att uppnå god tandhälsa. 

Viktiga behandlingar som fungerar förebyggande

Vid en undersökning kan tandhygienisten till exempel se om karies har börjat angripa tänderna eller om det finns tandsten som kan leda till att man drabbas av inflammation i munnen och i värsta fall tandlossning. Tandsten är bakteriebeläggningar som stelnat då de kommit i kontakt med kalk i saliven.

Beläggningarna kommer från det vi stoppar i oss under en dag och kan avlägsnas vid tandborstning. Har det dock gått över till att bli tandsten så måste man besöka en tandhygienist eller tandläkare som kan ta bort tandstenen med hjälp av specialverktyg. 

En tandhygienist kan även behandla karies, undersöka så att tandköttet ser friskt ut samt putsa och polera tänderna. Putsning och polering gör tandytan slätare vilket innebär att bakterier inte får lika lätt att fästa på den, det gör även att det blir lättare att hålla tänderna rena samt tar bort missfärgningar vilket får tänderna att se vitare ut.

Tandhygienist i Odenplan med kunskap och erfarenhet

Sist men inte minst så talar tandhygienisten om ifall det finns något man bör tänka på när det gäller egenvård, såsom tandborstning och kost. Det finns därmed väldigt goda anledningar att boka in ett besök hos en tandhygienist om man vill se till att tänder och tandkött håller sig friska. På Elisabeth Ådén Jangenståls klinik på Odenplan i Stockholm finns duktiga tandhygienister som arbetar aktivt för att förebygga tandsjukdomar och andra besvär hos sina patienter.

Fler nyheter