Örter med positiv effekt på kroppen

17 april 2020
Cecilia_Olsson

Att hålla en välbalanserad och näringsrik kost är viktigt för att kroppen ska må och fungera så bra som möjligt. Att laga sin mat från grunden är ett sätt att hålla koll på att man får i sig viktiga näringsämnen samt att måltiderna innehåller naturliga råvaror. Frukt och grönsaker är fyllda med bra ämnen så de är viktiga att inkludera i en hälsosam kost. Örter och kryddor är något som också kan vara fullpackat med välgörande ämnen, dessa kan man även köpa som kosttillskott om man annars är osäker på hur man skulle få in de i sina måltider.

Nässlor

Nässlor är väldigt näringsrika och anses traditionellt vara en ypperlig medicinalväxt. Nässlor innehåller bland annat C-vitamin och flera mineraler. De verkar inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande och de är även effektiv mot förstoppning. Förutom det kan nässlor sänka blodsockernivån samt ha positiv effekt mot reumatism och eksem. De är bra för magen, blodet och tarmarna. Till och med håret mår bra, särskilt av nässelrot som blockerar bildningen av DHT, ett hormon som bidrar till skallighet hos män.​ Tillsammans med maskros är nässlor de mest näringsrika örterna i Sverige.

Gurkmeja

Gurkmeja är en fantastisk antioxidant som innehåller massor av näringsämnen. Den kan verka positivt mot inflammationer, reumatism och ledbesvär. Gurkmeja kan även ha en positiv effekt på levern samt lindra menstruationssmärta, hudproblem, magbesvär och den kan även användas vid sårbehandling eftersom gurkmejan bland annat motverkar svamp och bakterier. En glad nyhet är också att gurkmeja kan öka nivåerna av serotonin och dopamin. Gurkmeja kan dock försämra blodets förmåga att koagulera.

Utöver dessa två finns det otroligt många fler örter och kryddor som har positiv effekt på våra kroppar. ​Hos McMullen Örtspecialisten hittar man ett stort utbud av örter som kan komplettera en välbalanserad kost samt göra att man känner sig extra pigg och frisk.

Fler nyheter