Migrän – mer än bara huvudvärk!

10 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

En funktionsnedsättande huvudvärk

För många människor är migrän mer än bara huvudvärk. Denna svåra huvudvärk kan ge upphov till intensivt pulserande känsla, vanligtvis på ena sidan av huvudet. De åtföljs ofta av illamående, kräkningar och extrem känslighet för ljus och ljud. En migrän kan pågå i timmar eller till och med dagar, och smärtan kan vara så svår att den stör dina dagliga aktiviteter

Tyvärr finns det inget botemedel mot migrän. Det finns dock behandlingar som kan hjälpa dig att hantera smärtan och frekvensen av din migrän. I det här blogginlägget diskuterar vi vad som orsakar migrän, några av de vanligaste symptomen och några av de tillgängliga behandlingarna.

image

Utlösande faktorer

Vad orsakar migrän?
Den exakta orsaken till migrän är okänd. Man tror dock att de är resultatet av onormal hjärnaktivitet som tillfälligt påverkar nervsignaler och blodkärl i huvudet. Flera faktorer kan utlösa denna onormala aktivitet och orsaka migrän, bland annat följande:

Stress: Stress kan orsaka eller förvärra migrän. Om du redan är benägen att få migrän, försök hitta sätt att hantera dina stressnivåer. Det kan till exempel handla om motion, avslappningstekniker som yoga eller meditation eller rådgivning

Hormonella förändringar: Många kvinnor rapporterar att de får migrän i samband med sin menstruation på grund av hormonella svängningar. P-piller och klimakteriet kan också utlösa migrän hos vissa kvinnor

Utlösande faktorer i kosten: Vissa människor upplever att vissa livsmedel utlöser deras migrän. Vanliga utlösare är lagrade ostar, choklad, smält kött (t.ex. korv) och livsmedelstillsatser som konstgjorda sötningsmedel eller MSG. Att hoppa över måltider eller fasta kan också utlösa migrän hos vissa personer.

Förutom svår smärta är andra vanliga symtom på migränhuvudvärk bland annat följande:
Illamående och kräkningar
Känslighet för ljus och ljud
Synstörningar som blinkande ljus eller blinda fläckar
Tillfällig förlamning på ena sidan av kroppen

Om du upplever något av dessa symtom tillsammans med en svår huvudvärk är det troligt att du upplever migränhuvudvärk.

Även om det inte finns något botemedel mot migrän finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och frekvensen av attackerna. Vissa personer finner lindring med receptfria läkemedel som ibuprofen eller aspirin. Andra behöver receptbelagda läkemedel som triptaner eller ergotaminer. I vissa fall kan förebyggande behandlingar rekommenderas för att minska anfallsfrekvensen. Dessa kan omfatta läkemedel som betablockerare eller läkemedel mot kramper. Om du har svårt att hantera din migrän, prata med din läkare om tillgängliga behandlingsalternativ.

Om du lider av migrän är du inte ensam – i nästan ett av fyra hushåll finns någon som regelbundet drabbas av migrän1 . Även om det för närvarande inte finns något botemedel finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och frekvensen av migränhuvudvärk. Om du tror att du lider av migrän, prata med din läkare om tillgängliga behandlingsalternativ. Kika gärna in hos https://www.medelixirclinic.se/services för att se vad de har att erbjuda! Tack för att du läste!

Fler nyheter