Lätt att frestas av kötthandlare i Stockholm

25 februari 2021
patrick pettersson

Det finns en stor diskussion kring huruvida man ska äta kött eller inte. Det finns egentligen många argument mot varför du inte bör göra det. För det första vet vi att djuren lider enormt i slakterierna. 

De förvaras och slaktas ofta under extrema former, även om slakterierna gärna vill påstå annat. Dessutom är köttindustrin en enorm miljöbov. Det går åt extrema mängder vatten i köttproduktion. För en enda hamburgare går det till exempel åt 8 000 liter vatten. 

Men det är lätt att förstå att det är svårt att motstå frestelsen när du befinner dig i en kötthandel i Stockholm eller någon annanstans. Köttlådor med schnitzlar, kalvfärsbiffar, lamm och baconburgare får det att vattnas i munnen på en. Och ärligt talat, ska du nu ändå köpa kött är det väl bättre att du gör det hos en av Stockholms bästa kötthandlare än att du köper typ Dennis-korv och irländsk köttfärs i din lokala livsmedelsaffär. 

 

Moraliska dilemma

Det finns mycket annat du kan göra för miljön för att kompensera den där lammfärsbiffen på helgen från din lokala kötthandlare i Stockholm. Kanske kan du gå två dagar, kanske till och med tre, utan att duscha. Stäng kranen medan du borstar tänderna. Ät vegetariskt resten av veckan. Det finns många alternativ du kan välja utan att behöva göra avkall på köttet helt och hållet. 

För det är svårt att avstå helt och hållet. Det är ett moraliskt dilemma att ett djur kan smaka så gott. Hur är det möjligt? Få saker mäter sig med en biff stekt i exakt den nivå som du önskar. Ingen skam ska falla på dig som faller för den frestelsen. Är det någon som man ska peka finger mot är det snarare köttindustrin som helhet. Det är där förändringen måste ske för att nå en mer hållbar köttproduktion och ett bättre klimat. 

Fler nyheter