Klassiskt konditori

01 november 2019
admin

Att förgylla sin helg med ett besök på ett klassiskt konditori är alltid uppskattat för både barn och vuxna. Det är något speciellt med att stå där inne och välja bland de gamla klassikerna, ska man ta en dammsugare eller kanske lyxa till det med ett budapestbakelse. Konditori som också kallas för kondis finns över hela landet. En del av de klassiska konditorierna försvinner vilket är tråkigt. Men befinner man sig i Stockholmsområdet så finns det ett klassiskt konditori i Huddinge som man kan ta en fika på. En kopp kaffe och prinsessbakelse, det är en gammal klassiker det!

 

Gammal tradition

Visst är det så att många klassiska konditorier faller i glömska och det är synd. Men det finns också en trend i att bevara det gamla så faktiskt kommer det nya konditorier som satsar på det gamla stuket för att locka de gäster som gillar det klassiska. Oftast de nya konditorierna som startar upp de har som mål att bevara gammal tradition men också för att locka så många som möjligt ha en aning nyare inslag. Till exempel möjligheten att göra en cappuccino eller andra goda kaffedrinkar lockar till sig en yngre skara människor.

Bakverk

Förr i tiden när man skulle ta en fika på konditoriet så sa man istället att man skulle gå på kondis. Mycket på dagens konditori är sig lik så som det var förr med försäljning av matbröd, vetebröd, kakor, bakelse och tårtor. Det är som skiljer sig åt är till största delen interiören och självklart att det tillkommit nya bakverk. Det som kännetecknar ett konditori är att man har en konditor som jobbar där och noggrant kan arbeta fram alla de olika bakverken. Att baka kräver både fokus och disciplin att följa recept. Arbetet kan liknas vid en kemists arbete, det ska vara mätt noggrant annars kan det gå åt skogen.

Fler nyheter