Hur mycket kostar tandställning i Sverige?

02 maj 2023
Helen Johansson

editorial

Kostnaden för tandställning

Om du funderar på tandställning är en av de första frågorna du förmodligen har ”hur mycket kostar tandställning?” Och med rätta – ortodontisk behandling är en betydande investering. Den goda nyheten är att tandställning är mer prisvärd än någonsin tidigare. Faktum är att den genomsnittliga kostnaden för tandställning i Sverige är 23 000 kronor. Den faktiska kostnaden för tandställning varierar dock beroende på ett antal faktorer, bland annat vilken typ av tandställning du väljer, hur allvarligt ditt bettproblem är och hur länge du behöver bära tandställning.

image

Flertalet faktorer som påverkar kostnaden

Det är en del av den nya tandställningen som är en del av den nya tandställningen
Den typ av tandställning du väljer spelar stor roll för hur mycket din ortodontiska behandling kommer att kosta. De tre vanligaste typerna av tandställning är metallspännen, keramiska tandställningar och osynliga tandställningar. Här är en snabb genomgång av varje alternativ.

Metallspännen: Metallspännen är den mest traditionella typen av ortodontisk behandling. De är också det mest prisvärda alternativet, med en genomsnittlig kostnad på 18 500 kronor.

Keramisk tandställning: Keramisk tandställning: Keramiska tandställning är tillverkade av klara eller tandfärgade keramiska fästen och vita metalltrådar. Även om de är mindre synliga än metallspännen är de dyrare, med en genomsnittlig kostnad på 21 000 kronor.

Osynliga tandställningar: Osynliga tandregleringsskenor är avtagbara plastskenor som gradvis förskjuter dina tänder i linje. De är den dyraste typen av ortodontisk behandling, med en genomsnittlig kostnad på 24 500 kronor. Många föredrar dock osynliga tandregler eftersom de är nästan osynliga när de bärs och kan tas bort för att äta och rengöra.

Kostnaden för ortodontisk behandling varierar beroende på hur allvarligt ditt bettproblem är
Svårighetsgraden av ditt bettproblem spelar också en roll när det gäller att bestämma kostnaden för din ortodontiska behandling. Generellt sett gäller att ju mer komplicerat ditt bettproblem är, desto längre behöver du bära tandställning och desto dyrare blir din ortodontiska behandling.

Längden på den tid du behöver bära tandställning påverkar också kostnaden
En annan faktor som påverkar kostnaden för ortodontisk behandling är hur länge du behöver bära tandställning. I genomsnitt behöver patienterna bära tandställning för att uppnå önskat resultat i ungefär två år, men vissa patienter kan behöva bära tandställning under kortare tid medan andra behöver bära tandställning under längre tid. Ju längre du behöver bära tandställning för att uppnå önskat resultat, desto dyrare blir naturligtvis din ortodontibehandling.

När det gäller att välja rätt typ av ortodontisk behandling för dig eller ditt barns behov är det viktigt att rådgöra med en erfaren ortodontist som kan ge dig alla tillgängliga alternativ tillsammans med korrekt prisinformation som är specifik för din unika situation innan du fattar några beslut . Kort sagt finns det inget svar som passar alla när det gäller hur mycket tandställning pris, men att veta vilka faktorer som påverkar priset är en bra början! Tack för att du läste!

Fler nyheter