Hudiksvall – kuststaden mitt i landet

29 januari 2020
lily_hansen

På Sveriges östkust, längs E4:an mellan Sundsvall och Söderhamn, ligger Hudiksvall. Staden grundades år 1582 när två byar, Hudik och Vallen, slogs ihop. Historiskt sett har Hudiksvall fungerat som en sammankopplande länk mellan Sveriges norra och södra delar, och stadens placering har gjort fiske, sjöfart och handel till viktiga näringar. Staden har ändrat utseende flera gånger till följd av bränder, och efter den största branden som anlades av ryssarna år 1721 planerades staden efter ett mer rätvinkligt rutmönster. Många har hört uttrycket “Glada Hudik”, som idag är namnet på en känd teater i stan, men smeknamnet används också för att referera till staden i allmänhet.

 

Brett utbud av utomhusaktiviteter

Att besöka Hudiksvall som turist passar särskilt bra för personer som gillar utomhusaktiviteter och sport. Bland annat kan man åka dressin, som är ett cykelfordon på järnväg, längs Dellenbanan. Cykelturen går genom vackra naturområden, och vill man stanna längs vägen för picknick går det att köpa med en fikakorg från stationscaféet. För den som är ännu mer äventyrslysten finns ett 2900 kilometer långt grottsystem i Bodagrottornas naturreservat. Det här är Sveriges, och en av världens längsta grottor. Om man hellre utforskar Hudiksvall från vattnet finns skärgårdsturer med M/S Hulda och kajakpaddling tillgängligt.

 

 

Njut av historisk arkitektur

Besökare som är intresserade av kulturhistoria bör besöka någon av de vackra hälsingegårdarna i trakten. Hälsingegårdar representerar en speciell byggnadsstil som användes främst under första halvan av 1800-talet. Speciellt för dessa är att de ofta är stora, helt i trä, och dekorerade med vackra väggmålningar inomhus. Det går även fint att gå i kyrka i Hudiksvall. Staden har ett flertal församlingar, bland annat Svenska kyrkan, Katolska kyrkan och Pingstkyrkan. För att riktigt känna historiens vingslag kan du besöka Jakobs kyrka, som var en av de två byggnader som återstod efter branden 1721. Idag utgör den Hudiksvalls äldsta byggnad.

Fler nyheter