Gå till en tandhygienist

21 juli 2020
patrick pettersson

Det är många som ogillar att gå till tandläkaren. Det är förknippat med rotfyllningar, lagningar och tandställningar. Då kan man istället exempelvis besöka en Tandhygienist odenplan. För även om man har bra tänder och sköter dem noga är det viktigt att hålla koll på dem. Den förebyggande tandvården är minst lika betydelsefull, så att man slipper gå till tandläkaren längre fram. Alla vet hur viktigt det är att använda tandtråd och att borsta tänderna omsorgsfullt, så att man får bort plack och kan få en fräsch andedräkt.

 

En nödvändig kontroll och upprensning

Tandhygienisten kollar igenom alla tänderna, och finns det problem så tar man itu med dem direkt. Tandsten kan man få även om man sköter sina tänder noga, och den tas bort av en tandhygienist. Tandtråd och kontroller avslöjar om man har friskt tandkött eller inte. Därför är tandhygienisten så viktig, för där kan man också få goda råd om vad man ska tänka på, eftersom det syns ganska väl vad man har missat. Om tandköttet ser ut att vilja krypa neråt i underkäken, kan det exempelvis tyda på att man riskerar tandlossning. Man får då besked på att man ska borsta tänderna ännu bättre.

 

 

En försäkring för tandhälsan

Tandhälsan påverkar inte bara munnen, utan är en hälsofaktor för hela kroppen. Forskare har märkt hur viktigt det är att tänder och tandkött är i bra skick, och att det finns ett samband mellan munhälsan och hela kroppens välbefinnande. Att man går till tandhygienisten även om man har felfria tänder, kan ses som en försäkring och en investering för framtiden. och det är ingen bra idé att slarva med besöken. Man får en expertbedömning, en total genomgång av tänderna och fluorlack. Du slipper kanske gå till tandläkaren, men du bör i vilket fall som helst boka tid för en årlig kontroll hos din tandhygienist.

Fler nyheter