Få ut mer av ditt liv

05 augusti 2020
Mikael Barani

Ibland känns det som om den person som man känner minst här i livet faktiskt är en själv. För på något sätt har vi en förmåga att genom hela livet överraska oss själva – både positivt och negativt.
Det finns tillfällen då vi nästan inte kan förstå hur vi faktiskt gjorde för att ta oss ändra fram i mål. De där gångerna när vi lyckas gräva fram någon oanad källa till kraft och kreativitet inom oss själva. Ofta är det slående ofta detta har hänt, vilket man inser när man blickar bakåt i livet.

Samtidigt finns det de där gångerna då det har blivit helt tvärtom. De där gångerna då vi inte bara sviker andra människor utan också främst oss själva. Det har känts som om att det nästan finns någon del av oss som aktivt motarbetar vår egen framgång. Eller i varje fall kanske får oss att missa chanser genom att distrahera oss med kortsiktig tillfredsställelse.

Det är därför det är så slående varför vi aldrig riktigt lär oss att förstå vår inre värld. Våra skolor lär oss mycket faktuell information men hur vår inre värld ser ut och fungerar är det sällan vi riktigt kommer nära att förstå – trots så många år innanför skolans väggar.

Istället upptäcker många av oss att vi känner oss vilsna, även om vi till det yttre – rent materiellt – kan verka framgångsrika. Hur många kändisar är det inte som har mått dåligt all framgång till trots?

Att till exempel träffa en psykiatriker i Stockholm kan därför vara början på en resa till att förstå och acceptera sig själv. Just acceptans är ett nyckelbegrepp som öppnar upp för en större förstående av oss själva. När vi inte längre strider emot spöken från det förgångna, utan vädrar ut dem genom att acceptera att de finns där, så frigörs vi också från de kedjor som hindrar oss från att ta oss vidare.

Fler nyheter