En smak av Italien: 5 populära rätter från italienska restauranger

12 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

De italienska köket

När du tänker på det italienska köket kommer du förmodligen att tänka på några populära rätter – pizza, lasagne, spaghetti och köttbullar. Även om dessa rätter är klassiker av en anledning är de bara en liten del av vad italiensk restaurang har att erbjuda. I själva verket finns det ett stort utbud av läckra rätter att hitta på dessa restauranger, varav mycket är relativt okänt utanför Italien. Läs vidare för en titt på fem av de mest populära rätterna som du hittar på en italiensk restaurangmeny.

image

Helt fantastiska rätter

1. Caprese-sallad – Caprese-sallad är en uppfriskande förrätt eller sidoförrättning som görs med färsk mozzarella, tomater och basilika och kryddas med salt, peppar och olivolja.

2. Bruschetta – En annan traditionell förrätt, bruschetta är bitar av grillat bröd som gnuggas med vitlök och olivolja och sedan toppas med tomater (och ibland andra ingredienser som ost eller skinka).

3. Carbonara – Carbonara är en pastarätt som görs med pancetta eller bacon, ägg och parmesanost. Ingredienserna blandas ihop och serveras över kokta spaghetti-nudlar.

4. Tiramisu – Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som görs med kaffedränkta ladyfingers som läggs i lager med mascarponekräm och överströs med kakaopulver.

5. Gelato – Även om den tekniskt sett inte är unik för Italien (den uppfanns faktiskt i Kina) har gelato blivit synonymt med det italienska köket. Denna typ av glass görs med mjölk och grädde i stället för bara grädde som traditionell amerikansk glass, vilket ger den en tätare konsistens. Den serveras också vid en något varmare temperatur än amerikansk glass, vilket gör att smakerna kan framträda tydligare.

Om du letar efter en verkligt autentisk italiensk matupplevelse bör du våga dig bortom pizzerian och utforska några av de mindre kända rätter som detta kök har att erbjuda. Från salta favoriter som carbonara till söta godbitar som tiramisu finns det något för alla på en italiensk restaurangmeny. Buon appetito!

Fler nyheter