Besvär med prostatan?

Besvär med prostatan?

Det är nog många som känner sig oroliga efter att ha googlat på de två orden: prostata besvär. Man blir rädd då tankar om döden dyker upp i huvudet. Det är inte så konstigt att dessa tankar kommer, problem med prostatan associeras ofta med cancer. Men det behöver faktiskt inte alls vara så. Det kan istället handla om godartad prostataförstoring.

Godartad prostataförstoring är något som 50 % av alla män över 50 år drabbas av och 80 % av alla över 80. Det är inte ovanligt att besvären börjar redan i 40- eller 50-årsåldern. Det är en naturlig del av åldrandet, tyvärr.

 

Vad händer vid godartad prostataförstoring?

Prostatan är ungefär lika stor som en valnöt och ligger under urinblåsan. Där omsluter den urinröret. Som man hör på namnet växer prostatan vid denna åkomma. Detta leder då till att den klämmer åt kring urinröret som gör det svårare att kissa.

 

 

Vanliga symtom är att det är svårt att starta kissandet och att urinstrålen är svag. Då kanske man inte får ut all urin och måste snart springa till toaletten igen. Täta toalettbesök, mindre än två timmar emellan, kan vara tecken på besvär med sin prostata. Dessa täta besök på toaletten sker även nattetid, vilket i sin tur förstör sömnen. 

 

H3 Besvären begränsar

Man kan även få besvär med trängningar. Det är att man inte kan hålla tillbaka urinen helt och hållet innan man hunnit till toaletten. Även efterdropp kan ske, efter att man är klar. Sammanfattat blir detta alltså ett inkontinensproblem. 

Problemen leder ofta till att man får sämre livskvalitet. Man blir trött på grund av försämrad nattsömn och man begränsar sitt sociala liv på grund av rädsla att inte hinna till toaletten i tid. Trots att detta är en naturlig del av åldrandet behöver man inte stå ut med besvären. Det finns nämligen behandling för detta, så sök hjälp!