Behöver vi blicka bakåt för att ta vår mentala hälsa framåt?

08 april 2021
Mikael Barani

Har du också blivit en krigare som slåss mot dig själv? I eviga strider mot scenarion som dina hjärna målar upp, strider som du aldrig kan vinna eftersom det är du själv som står på båda sidorna av slaget.
För många ser vardagen ut på detta sätt. Vår inre kritiker drar igång och säger åt oss vilka vi är och vad vi är kapabla till. För de flesta av oss så kan vi ändå fungera ute i det vanliga livet. Man har liksom vant sig vid bruset och anpassar sig efter det. 
Detta är trots allt vår superkraft – människans anpassningsbarhet för att överleva.

Nya tidens nya sjukdomar?

Det betyder såklart inte att vi frodas. Har vi anpassat oss efter den inre kritikern så är det lite som att broms och gasa samtidigt. Visst kommer du fram dig du ska – men till vilket pris?
Sedan finns det dem bland oss som helt enkelt har knäckts av den inre dialogen. Och denna kategori medmänniskor blir allt fler, speciellt i dessa tider som vi lever i nu. Den psykiska ohälsan ökar och frågan är hur vi ska vända på denna trend?

Naturligtvis finns det en stor poäng i att besöka en psykiatriker så som Rainer Strömblad: https://www.rainerstromblad.se/. Han leder med van hand den inre dialogen mot öppnare vidder där man kan upptäcka hur tugget i hjärnan går.
Samtidigt kan en enda psykiatriker bara göra så mycket. Istället kanske vi behöver reflektera över vår tillvaro som människor i världen idag.

Jämfört med ett par 100 000 år av utveckling så lever vi på ett högst annorlunda sätt idag. Det började med att vi blev odlare för 10 000 år sedan till att idag leva i splittrade familjer där vi spenderar stora delar av dagen sittandes framför datorer.
Kanske finns det svar att finna i detta för den som vågar söka inåt?

Fler nyheter